BLOG

„Naturoterapia w kuchni i życiu” – relacja

Grafika – Konrad Mężyński

Wczoraj późnym popołudniem ( lub jak kto woli – wczesnym wieczorem) byłam w Stalowej Woli na bardzo ciekawym spotkaniu „Naturoterapia w kuchni i życiu”. Było to pierwsze dotyczące naturoterapii, czyli terapii naturalnymi, prostymi i dostępnymi ,, pod ręką” środkami. Organizatorem i pomysłodawcą przedsięwzięcia jest p. Konrad Mężyński, prezes stalowowolskiego stowarzyszenia „Dobro powraca”. Konrad jest również trenerem mentalnym, coachem, pasjonatem rozwoju osobistego i … pielęgniarzem (przez kilkanaście lat pracował przy łóżku chorego). Obecnie prowadzi szereg szkoleń dotyczących holistycznego spojrzenia na człowieka.

Gościem specjalnym była p. Joanna Breśka – właścicielka Beauty Bar Strefa kobiet w Stalowej Woli, która zaserwowała zgromadzonym pyszną kawę na bazie … dyni, którą zrobiła w Tefalu.

Joasia opowiedziała o tym, jak ważne dla naszego organizmu i samopoczucia jest to, co jemy na co dzień. Czasem nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy, bo wydaje się to wprost niewiarygodne. Nie od dziś jednak mówi się, ze jelita to nasz drugi mózg, a zatem naprawdę ważne jest, jakie „paliwo” dostarczamy.

Okazuje się, że nie ma jednolitych recept dla wszystkich i każdy powinien sam obserwować swój organizm, o czym przypomniała Pani, która przez 30 lat prowadziła w Stalowej sklep zielarski.

Zainteresowanie tematem było naprawdę duże – wywiązała się ożywiona dyskusja i – mimo iż spotkanie znacznie się przedłużyło – nikt  tego nawet nie zauważył.

Kolejne spotkanie za miesiąc – już dziś serdecznie zapraszamy.